2η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες
Ελληνικά όσπρια: αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά μας
 

Συνδιοργάνωση
  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας,
  • Ακαδημία Αθηνών
  • Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Φάβα Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής Λευκάδας, φασόλια Πρεσπών, γνωστά, μοναδικά και φημισμένα όσπρια που είτε έχουμε γευτεί είτε τα έχουμε συζητήσει.
Όμως υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά ακόμα, που είναι καιρός να τα γνωρίσουμε: Μαειρέματα Λέρου, αράκι Λευκάδας, πίσσες Σκύρου, άφκος Λήμνου, ρεβίθι Λισβορίου Λέσβου, βανίλιες Φενεού, στενοκούκια και επτακούκια, ψάρα Λευκάδας, και τόσα άλλα.
Ένας ατελείωτος αριθμός τοπικών ποικιλιών οσπρίων που ευδοκιμεί σε «τούτα ’δω τα χώματα». Ποικιλίες που διαμόρφωσαν μαζί ο αγρότης και το καλλιεργητικό περιβάλλον για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια από την Φλώρινα έως την Πάτμο και από την Κέρκυρα έως στην Σχοινούσα.
Είναι οι τοπικές ποικιλίες οσπρίων που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επανεκτιμάται η νοστιμιά τους και να γίνονται περιζήτητες.

Η συνάντηση θα γίνει την
Παρασκευή  8 Φεβρουαρίου 2013
στο
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιερά Οδός 75, Αθήνα

Αλλά παράλληλα να ανοίγεται η όρεξη για νοθείες και ελληνοποιήσεις.
Μοιάζει λοιπόν αυτονόητο η 2η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες να αφιερωθεί στα όσπρια.
 
Θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν πτυχές που θα συμβάλουν στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών οσπρίων της Ελλάδας, όπως: Τα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, η γλωσσική τους προέλευση, η πιστοποίηση και η προστασία τους από την νοθεία, η ιστορία και η ποικιλότητά τους, τα καλλιεργητικά συστήματα, η προστασία τους από τις ασθένειες και τα έντομα καθώς οι δυνατότητες συμβολής τους στην τοπική ανάπτυξη και άλλα.


 

Πληροφορίες:
Πηνελόπη Μπεμπέλη
bebeli@aua.gr

210 5294626
Ροίκος Θανόπουλος:
210 5294914