EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άρθρο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη
στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»
 

«Προσδοκίες και προοπτικές για το 2020 στην Αγροτική Ανάπτυξη»

Με το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αγροτικό κλάδο να έχει ήδη υλοποιηθεί ή να βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει, είμαι πεπεισμένος ότι η νέα χρονιά που ανατέλλει για την ελληνική γεωργία θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης. Μια χρονιά που θα τοποθετήσει την ελληνική αγροτική παραγωγή στην θέση που της αξίζει. Μια χρονιά σημείο αναφοράς.
Το 2019 διαμορφώσαμε για τους Έλληνες αγρότες μια καλύτερη πραγματικότητα. Με μειωμένη φορολογία (στον ΕΝΦΙΑ, στον εισαγωγικό συντελεστή, στα αγροτικά εφόδια, στις ζωοτροφές, στις επιχειρήσεις, στα συνεταιριστικά σχήματα). Με κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Με εξαίρεση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών από τους δασμούς των ΗΠΑ. Με άνοιγμα σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα για εμβληματικά προϊόντα όπως το ακτινίδιο και ο κρόκος Κοζάνης. Με νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Με παροχή ρευστότητας και χαμηλότοκων δανείων στους Έλληνες παραγωγούς μέσα από την ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της DG Agri της Commission και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με «ξεπάγωμα» των σχεδίων βελτίωσης που έμεναν ανενεργά για πάνω από δύο χρόνια στερώντας επενδυτικούς πόρους από την γεωργία. Με εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Το 2020 συνεχίζουμε να στηρίζουμε την «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Η συζήτηση για την νέα ΚΑΠ γίνεται εν μέσω BREXIT και η διατήρηση σταθερών πόρων για τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Οι κίνδυνοι που εγείρει η κλιματική αλλαγή επιβάλλουν αλλαγή στον τρόπο καλλιέργειας και στην χρήση των φυσικών πόρων. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνουν την ανάγκη για διαφοροποιημένα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με έμφαση στην υιοθέτηση καινοτομιών και νέας τεχνολογίας που επιφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής. Και όλα αυτά σε έναν κόσμο όπου αναπτυσσόμενες αγορές αναδύονται και ο αγώνας επιβίωσης γίνεται ακόμα πιο σκληρός και απαιτητικός.
Ο ελληνικός αγροτοδιατροφικός τομέας δεν στερείται ούτε ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων ούτε ικανού ανθρωπίνου δυναμικού. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τα «δυνατά μας χαρτιά» στο έπακρον.
Το 2019 βάλαμε τα θεμέλια.
Το 2020 χτίζουμε έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτογενή τομέα.
Με την συνδρομή όλων η νέα χρονιά μπορεί να είναι η χρονιά που θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

voridis parapolitika


 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας