EPIKEFALIDA2020


                                                                                                                                                     

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη σε επίκαιρη επερώτηση 51 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
για την πρόοδο στην Αγροτική Ανάπτυξη 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση που υπέβαλαν 51 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: «Η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του» εξήρε το έργο της Κυβέρνησης και του ιδίου στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης απέκρουσε τις αιτιάσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί ανυπαρξίας κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, προχωρόντας σε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του κατά τη διάρκεια της 6μηνης θητείας του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Ολυμπίας Τελιγιορίδου περί σφετερισμού των έργων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός την κάλεσε να ρωτήσει τον κ. Αραχωβίτη αν, όπως είπε, τον πήρε τηλέφωνο να είναι παρών κατά την υπογραφή της Συμβάσεως με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. «Επίσης, να ρωτήσει να μάθει πώς μου απάντησε με την επιστολή του ευγενώς, αλλά πολιτικά και να ρωτήσει να μάθει αν ήταν παρών ο Κασίμης ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κατά την υπογραφή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και κάλεσε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθεί αν αυτό το έχει πράξει ποτέ η παράταξη της. Επιπροσθέτως, ο Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί και έχουν ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο αυτά να ολοκληρωθούν ποτέ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που ξεκίνησε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο Υπουργός, απευθυνόμενος στον προκάτοχο του στο υπουργείο Σταύρο Αραχωβίτη με αφορμή αναφορά του στα Σχέδια Βελτίωσης, τον χαρακτήρισε αυτοκαταστροφικό, υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω μέτρο παρέμενε παγωμένο για 15 μήνες λόγω νομικής περίπλοκης που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να καταφέρνει να τα απεμπλέξει, καταβάλλοντας ιδιαίτερη νομική ενέργεια, σε δύο μόλις μήνες. Αποτέλεσμα αυτού, δήλωσε ο Υπουργός, είναι σήμερα η Περιφέρεια Αττικής να έχει ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις των σχεδίων βελτίωσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης και «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αυτό το μέτρο, το οποίο θα τρέξει κανονικά, ελπίζω να έχουμε τα πρώτα συμβόλαια μέσα στην AGROTICA, προκειμένου να υπάρξουν συμβάσεις εκεί με τους ενδιαφερόμενους και αυτούς που συμμετέχουν στο μέτρο και έχουν εγκριθεί τα σχέδιά τους» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, «εμβληματικό σημείο ανικανότητας».

Ακολούθως, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι προεκλογικά η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί σε μείωση της φορολογίας των αγροτικών σχημάτων στο 10%, το οποίο και έπραξε ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και συμπεριλαμβανόταν επίσης στις προεκλογικές δεσμεύσεις, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη διάταξη που αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ακολουθώντας «πολιτική εξαπατήσεως διά της αποκρύψεως». Ο Υπουργός εξήγησε μάλιστα αναλυτικά τι προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη και υπογράμμισε ότι με αυτή τη ρύθμιση προστατεύονται οι Συνεταιρισμοί, καθώς δίνεται η δυνατότητα να προσελκύσουν κεφάλαια, να κάνουν επενδύσεις, να μπορέσουν στην πραγματικότητα να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό απέναντι σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις. 

«Εγώ ανοίγω αυτή τη δυνατότητα με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με τα 2/3 κι εσείς μου λέτε «όχι», να τους αφήσω εγκαταλελειμμένους και χωρίς όπλα στον διεθνή αυτό ανταγωνισμό. Μου λέτε, δηλαδή, οι εταιρείες να συγκεντρώνουν όσα κεφάλαια θέλουν και να κάνουν όσες επενδύσεις θέλουν, ο συνεταιρισμός όμως να είναι στριμωγμένος στη γωνία, χωρίς να μπορεί να πάρει μία απόφαση προσέλκυσης κεφαλαίων και συγκέντρωσης επενδυτών. Είναι, δε, οικτρά υποκριτικό αυτό» είπε ο Υπουργός και διερωτήθηκε: «Στον δικό σας νόμο προβλέπετε την ύπαρξη ιδιώτη επενδυτή;»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ο κ. Βορίδης υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός τακτικού και δομημένου διαλόγου με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τονίζοντας ότι υπήρξε νομοθέτηση για το πλαίσιο που τις διέπει, σημειώνοντας παράλληλα ότι η σχετική υπουργική απόφαση εξεδόθη έπειτα από ανοιχτό διάλογο και συζήτηση μαζί τους. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός απέκρουσε τις κατηγορίες του Σταύρου Αραχωβίτη περί πραξικοπήματος, λέγοντας ότι ορισμένοι μεταποιητές με κάποιους παραγωγούς κατέθεσαν φάκελο για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής της Φέτας, ασκώντας κατά νόμο ένα δικαίωμα τους. 

Στο συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «εγώ χαρταετό δεν πετάω. Εγώ αποφασίζω να έρθουμε συνθετικά -το εύχομαι-, να ενωθούμε όλοι -το εύχομαι, το στηρίζω πολιτικά- και θα τους μαζέψω, προκειμένου να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα πολιτικής διαμεσολάβησης σ’  αυτό» και τόνισε ότι είναι ευθύνη των μερών να λειτουργήσουν έτσι, ώστε να προάγουν το κοινό τους συμφέρον σε σχέση με το προϊόν. «Η δική μας ευθύνη είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Και θα το κάνουμε» δεσμεύτηκε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης της φορολογίας, ο κ. Βορίδης τάχθηκε εκ νέου υπέρ της μείωσής τους, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στον ΕΝΦΙΑ από 28% στο 20%. «Ξέρετε, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είχαμε πει ότι θα την κάνουμε εμείς» σχολίασε σκωπτικά ο Υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας: «Όμως, ήσασταν πονόψυχοι. Μας λυπηθήκατε προεκλογικά και είπατε να μην το κάνετε, να το προϋπολογίσετε και να το αφήσετε για εμάς. Επειδή αυτά τώρα, όπως καταλαβαίνετε, δεν πατάνε, η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε εξαγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κάναμε νωρίτερα απ’ ό,τι την είχαμε εξαγγείλει. Είχαμε πει ότι θα την κάναμε στη διετία, δεν την κάνουμε μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας».

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης του κόστους ενέργειας τονίζοντας ότι έφερε ρύθμιση με την οποία αυξάνεται από το 25% στο 75% η ωφέλεια από τον παραγωγό για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, εγκαλώντας μάλιστα τον κ. Φάμελλο για τη δήλωση του ότι «σμπαραλιάζετε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», λέγοντας χαρακτηριστικά « Μην πάθει κακό ο Μυτιληναίος και ωφεληθεί κανένας αγρότης σε κανένα χωριό». 

Στο θέμα των τιμών των παραγωγών, ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι στην ελεύθερη αγορά αυτές διαμορφώνονται με μηχανισμούς προσφοράς και ζήτησης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποκρύπτει την πραγματικότητα από τους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι δεν μπορούν να υπηρετούνται ταυτόχρονα δύο στόχοι. Αφενός αυτός των υψηλών περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της ΕΕ και αφετέρου της μείωσης του προϋπολογισμού. Ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρθηκε σε μια νέα τάση η οποία όμως είναι μειοψηφική και έχει να κάνει όχι με μείωση αλλά με αύξηση του προϋπολογισμού, κάτι ιδιαίτερα θετικό. Όμως επειδή αυτή είναι απλώς μία τάση ο Υπουργός έκανε σαφές ότι η ελληνική θέση είναι σταθερή και αφορά έναν σταθερό προϋπολογισμό. Παράλληλα τόνισε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού αφού υπάρχουν και νέες πολιτικές, όπως αυτή του μεταναστευτικού, η οποία ζητείται να χρηματοδοτηθεί ενώ παράλληλα η έξοδος μιας συνεισφέρουσας χώρας, της Μεγάλης Βρετανίας, οδηγεί στην αφαίρεση κονδυλίων που μέχρι χθες υπήρχαν. «Για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται λοιπόν απαιτείται αύξηση της συνεισφοράς των υπολοίπων κρατών μελών κάτι στο οποίο οι τελευταίες έχουν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις», εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης ο Υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική θέση παραμένει η ίδια όπως και ο συσχετισμός δυνάμεων που βρίσκεται στο πλευρό μας. Ανέλυσε δε τις διεργασίες οι οποίες εξελίσσονται στο επίσης σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας ζήτημα. Ξεκαθάρισε πάντως πως η ελληνική θέση είναι σαφής όσον αφορά τη συνεκτίμηση του κριτηρίου της στρεμματικής ενίσχυσης με άλλα. Και στο πλαίσιο αυτό διεξάγει διαρκείς επαφές ακόμη και με εκπροσώπους χωρών που δηλώνουν υπέρ της εφαρμογής της άμεσης σύγκλισης «στους οποίους εξηγώ τις θέσεις μας αλλά και πόσο ανακριβές είναι αυτό που γράφεται ότι δηλαδή οι Έλληνες παραγωγοί παίρνουν πάρα πολλά χρήματα και οι δικοί τους λίγα». 

 Αναφορικά με την κατάσταση του ΕΛΓΑ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε, για μιαν ακόμη φορά, τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός και η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. «Έρχεστε σήμερα και μου μιλάτε για μια απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη το 2018, προκειμένου να γίνει μια αναλογιστική μελέτη για να αντιμετωπιστεί το θέμα και μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 που παραδώσατε δεν είχε πέσει η μισή υπογραφή για οτιδήποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τηλεφωνικού κέντρου του Υπουργείου το 60% των αγροτών που επικοινωνούν ζητούν να μάθουν για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Παράλληλα δήλωσε ότι αρνείται να λειτουργήσει στη λογική της αύξησης των ασφαλίστρων. «Δεν θέλω να αυξήσω τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Θέλω να υπάρξει μια λύση ώστε οι ασφαλισμένοι αγρότες να παίρνουν τις αποζημιώσεις τους πιο γρήγορα, να έχουν αποτελεσματικότερες καλύψεις και όλα αυτά χωρίς αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Γι’ αυτό διερευνώ τη δυνατότητα της χρησιμοποιήσεως και της ιδιωτικής ασφάλισης», τόνισε για να καταλήξει σχετικά: «Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα σας παρουσιάσω ένα τέτοιο σχέδιο προς συζήτηση». 

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις και τον μιμητισμό ο κ. Βορίδης επανέλαβε την πρακτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπισή τους υπογραμμίζοντας ότι το κυρωτικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

 Τέλος, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικά μεγάλη του τιμή το ότι βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεγάλη πρόκληση, μεγάλη ευθύνη και υπογράμμισε ότι «θα δεσμεύσω και δεσμεύω όλες μου τις προσωπικές δυνάμεις όχι μόνο εγώ, αλλά και η Υφυπουργός, ο Υφυπουργός, οι Γενικοί Γραμματείς έχουμε ενεργοποιήσει πλήρως τον μηχανισμό του Υπουργείου, έχουμε αξιοποιήσει παραγκωνισμένα στελέχη, έχουμε ενεργοποιήσει το Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού με όλους τους Γενικούς Διευθυντές. Γίνεται συνεδρίαση κάθε μήνα, χαράζεται συντονισμένη πολιτική. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός με ικανότατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που τον είχατε απαξιωμένο και παραπεταμένο και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της χάραξης της πολιτικής μας».


 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας